Scroll to top

Social media: 5 trends en updates in het najaar 2022

Social media is constant in ontwikkeling. Het najaar is pas net écht begonnen en er is al een hele hoop veranderd in de kanalen zoals wij ze kennen. Wij zijn wel benieuwd wat er de afgelopen twee maanden is gebeurd en nemen je graag mee met de nieuwste ontwikkelingen van social media. De temperatuur is flink aan het dalen. Dus pak een lekkere kop thee en ga er maar even goed voor zitten, want deze trends wil je echt niet missen.

 

1. WhatsApp peiling

Hoewel ze tegenwoordig minder hard groeit in het aantal gebruikers is WhatsApp nog steeds het grootste socialmediakanaal van Nederland. Polls kunnen al langere tijd via kanalen als Facebook en Instagram verstuurd worden, maar dit kan tegenwoordig ook via WhatsApp. Deze recente update gaat mee met de trend waarbij mensen steeds meer behoefte hebben aan interactie. Het is een ideale functie om via WhatsApp met elkaar een datum te prikken of een keuze te maken voor een restaurant waar je vanavond wil gaan eten. Hier hebben we waarschijnlijk helemaal geen externe links meer voor nodig!

 

2. YouTube Pinch to zoom

Ook YouTube heeft niet stilgezeten. Zo veranderde ook zij haar looks, bijvoorbeeld van de abonneer-knop. Niet langer kan men zeggen: “abonneer door op de rode knop onder de video te drukken”. De abonneerknop is namelijk niet meer rood, maar zwart. Daarnaast heeft YouTube ook een functie toegevoegd, namelijk ‘pinch to zoom’. Tijdens het kijken van een video kun je nu inzoomen. Dit kan nuttig zijn als je bijvoorbeeld een bepaald deel van de video beter wil bekijken.

 

Social media - TikTok

3. TikTok Now

Vandaag de dag is er een grote ontwikkeling gaande in de wensen en behoeften van socialmediagebruikers. Zo is er een grote behoefte aan authenticiteit en eerlijkheid. Het is dan ook niet gek dat BeReal zo goed aanslaat. TikTok gaat mee met deze trend van authenticiteit en gebruikt de BeReal features als inspiratie. Nu introduceert TikTok namelijk een functie waarbij je ‘echte’ foto’s of video’s van tien seconden kan delen op hetzelfde moment als je vrienden. Zodra je de ‘Now’ notificatie krijgt heb je drie minuten de tijd om een foto of video te maken met voor en achterkant.

 

Heb jij onze blog over BeReal al gelezen? 

 

4. Director Mode in Snapchat

In oktober introduceerde ook Snapchat een nieuwe functie genaamd Director Mode. Gebruikers kunnen een ‘green screen’-modus gebruiken om fictieve achtergronden te projecteren. Ook kan je beelden versnellen of vertragen. De Dual Camera geeft wederom de mogelijkheid om van twee kanten te fotograferen of te filmen, maar dan tegelijkertijd.

 

5. Instagram

Voorheen voegde Instagram al nieuwe functies toe als het toevoegen van favorieten zodat je van de door jouw geselecteerde accounts niks zou missen. Daarnaast kwam Instagram in mei met een feature geïnspireerd door TikTok waarbij je drie posts kunt vastpinnen op je persoonlijke feed.

Hoewel jij waarschijnlijk vaker de mobiele app van Instagram gebruikt, gebruik je soms misschien ook wel eens de webversie. In dit geval zal het je dan ook niet ontgaan zijn dat de webversie van Instagram een nieuwe look heeft gekregen. De knoppen naar de startpagina, zoeken, ontdekken, chatberichten, maken en je profiel staan niet langer bovenaan de pagina. Ze zijn verplaatst naar de linkerzijde van de pagina.

 

Candid Challenges: wat staat ons te wachten?

In september maakte Instagram bekend dat er een nieuwe feature aankomt. Namelijk, Candid Challenges. Een functie die wederom meegaat met de trend rondom BeReal waarbij je dagelijks een melding krijgt en je twee minuten krijgt om een foto te nemen (zowel met front- als gewone camera). Het grote verschil zit hem hierbij in het aantal mensen waarmee je het deelt. Bij BeReal is dit een geselecteerd aantal mensen, maar bij Instagram Candid Challenges deel je het in je Story. Op dit moment zijn ze deze feature nog aan het testen en wanneer deze feature wordt toegepast in een update blijft nog even de vraag.

 

De afgelopen twee maanden zijn de socialmediakanalen inderdaad hard aan het werk geweest en daar zullen ze voorlopig niet mee stoppen. We zijn benieuwd wat social media ons voor de rest van dit najaar nog te bieden heeft!